Przepisy na tradycyjne ciastka w wersji light - Zdrowa Cukiernia
Zaczynamy...

Tradycyjne ciasta w wersji light

Joanna Rutka

Przepis na ciasto bananowo-kakaowe

Co zrobić żeby pokochać poniedziałki? Podarować sobie kawałek nieba. :-) To ciasto jest nim bez wątpienia. Wygrało dzisiaj w konkursie pt. „Co jemy na kolację”? Doskonałe podsumowanie pierwszego dnia tygodnia. Cokolwiek się dziś nie wydarzyło, ważne jak się skończyło…słodko :-)  Zwykle na śniadania jem białko z tłuszczem, dlatego kończę dzień węglowodanami. Dlaczego? Otóż dlatego, że węglowodany nie zalegają w jelitach...
Czytaj dalej...

Przepis na kasztanowy mazurek Wielkanocny

Wielkanoc to czas kolorowych i słodkich mazurków. Wspaniale dzielić się przygotowaniami wraz z najbliższymi. Niech ten kasztanowy mazurek, będzie ku temu okazją. Przygotowanie: Przygotowania zacznij od chrupiącego spodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Przełóż do natłuszczonej (np. masłem) formy i delikatnie wyrównaj palcami. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstaw do całkowitego schłodzenia. Międzyczasie do robota kuchennego...
Czytaj dalej...

Przepis na pączki “gniazdka”

Już jutro wyczekiwany Tłusty czwartek. Jedni zjadają kilkanaście pączków, inni ani jednego. Ja postanowiłam być gdzieś pomiędzy i przygotować w domu pączki hiszpańskie, czyli „gniazdka”. Nie są super fit ponieważ kąpały się w tłuszczyku, ale za to nie mają glutenu. :D Totalne szaleństwo, ale to w końcu ostatki i wyrzuty sumienia można odstawić na bok. Chyba, że opychałaś się niezdrowymi...
Czytaj dalej...