Przepis

Wielkanoc. To czas na modlitwę i refleksję. To również czas dla rodziny.
Wielkanoc to również radość ze wspólnego przygotowania tradycyjnych potraw.
Mam dla Ciebie cudowne propozycje Wielkanocnych słodkości.
Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na Mazurek pomarańczowy.

Kruchy spód, słodka konfitura…

Zacznij od przygotowania konfitury. Będziesz do tego potrzebować 5 pomarańczy, 200 ml wody, 300 g cukru kokosowego oraz sok z cytryny. Dodatkowo obieraczkę do cytrusów.

Cukier kokosowy- nadaje lekko karmelowy posmak i brązowy kolor. Jeśli nie odpowiada Ci jego smak, możesz użyć np. ksylitolu.

1. Pomarańcze sparz wrzątkiem i umyj.
2. Używając obieraczki zdejmij skórkę pomarańczową bez białej części i przełóż do miseczki.
3. Każdą pomarańcz odfiletuj a następnie pokrój na małe kawałki zachowując sok.
4. Odfiletowane pomarańcze, sok oraz skórkę pomarańczową przełóż na patelnię, dolej wody i zagotuj. Zmniejsz na mały ogień i duś przez ok. 30 minut.
5. Zdejmij z ognia, dodaj cukier kokosowy, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
6. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zagotuj i zmniejsz na mały ogień. Gotuj przez godzinę.
7. Konfiturę przełóż do słoiczków, zakręć i obróć wieczkiem do dołu. Tak zostaw na 10 minut.

Najlepiej konfiturę przygotować sobie dzień wcześniej. Mi wyszły dwa słoiczki konfitury. Jedną wykorzystałam do Mazurka, druga będzie prezentem dla kogoś z rodzinki. 🙂

Przygotowanie kruchego spodu jest banalnie proste i szybkie. Składa się z trzech składników. Mianowicie: mąka kokosowa, syrop klonowy i olej kokosowy. Możesz dodać również szczyptę soli himalajskiej. Wszystkie składniki wymieszaj najpierw łyżką w misce a następnie ręcznie na blacie. Rozwałkuj ciasto na kształt okrągły lub kwadratowy w zależności od upodobań. Zachowaj niewielki rant. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Kiedy ciasto będzie zupełnie chłodne rozprowadź na jego powierzchni konfiturę pomarańczową. Przyozdób orzechami i bakaliami. Odstaw nawet na kilka dni w chłodne miejsce. Ponoć mazurki są najlepsze po 5 dniach. 🙂