Przepis

Hu hu ha!

Pozostając w temacie posiłków i napojów rozgrzewających, przygotowałam dziś dla Was tzw. „Złote mleko”.

Podejrzewam, że było ono znane już naszym pra pra babciom, jednak moja wersja jest dla osób, które mleka krowiego nie lubią, lub są uczulone.

Postawiłam na mleko migdałowe, ponieważ ma delikatnie słodki smak.

Sekretem przepisu są przyprawy. Rozgrzewają, wzmacniają i chronią przed chorobami. Ich działanie jest wręcz nieocenione.

Tego właśnie nam potrzeba w mroźne, zimowe dni. 🙂

Przygotowanie:

Przygotowanie mleka jest bardzo proste.

Do rondelka wlej mleko migdałowe, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Poczekaj aż mleko nieco się schłodzi i dodaj łyżeczkę miodu. Zmiksuj.

  • Aby miód nie utracił swoich właściwości zawsze dodajemy go do napojów, które mają temperaturę poniżej 40 stopni C.

Na zdrowie!