Przepis

Człowiek powinien jeść o,5 kg warzyw dziennie. Tyle potrzeba, aby dostarczyć sobie odpowiednią

ilość witamin oraz błonnika pokarmowego. Czy zastanawiałaś/eś się ile tak na prawdę zjadasz

warzyw w ciągu dnia? Często bywa tak, że przez brak czasu sięgamy po byle co. Warto w takich

chwilach mieć przy sobie chociaż marchewki.

Dziś jednak nie będę Cię moralizować, a jedynie chcę zaproponować Ci bezmięsny obiad. W takie

upały, jakie obecnie panują to na prawdę świetna alternatywa. Do tego naładujesz się witaminami

na cały dzień. 🙂

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i obierz ze skórki. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni. Cebulę posiekaj w

kostkę i duś razem z oliwą na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę i pietruszkę

pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię. Boczniaki i pomidory również pokrój w kostkę. Dodaj do

warzyw. Wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze raz,

dokładnie wymieszaj. Duś ok. 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do

czasu. Uważaj żeby warzywa się nie przypaliły.

W tym czasie przygotuj paski cukinii. Ja do tego używam zwykłej obieraczki do warzyw. Wygląda

to tak jakbym obierała cukinię z każdej strony. Gotowe paseczki wystarczy ugotować na parze,

używając osobnego garnczka z wodą oraz sitka lub parownicy (jeśli posiadasz). Czas gotowania

cukinii wynosi 15 minut.

Kiedy cukiniowy makaron będzie gotowy, przekładamy go na talerze i polewamy sosem

warzywnym.

  • Jeśli nie lubisz lekko pikantnego smaku, zamiast papryczki chilli użyj słodkiej papryki w
  • proszku.
  • Podane wartości odżywcze odnoszą się do całego przepisu.
  • Ilość porcji: 3