Przepis

Już jutro weekend. Zapowiada się upalnie, więc pozostaję w temacie lekkich sałatek.

Dziś przygotowałam dla Ciebie przepis na sałatkę o słodkiej nucie pomarańczy przełamanej roladkami z kozim serkiem. Wszystko to w towarzystwie wyśmienitego sosu balsamico.

Na początek przygotuj pomarańcz. Obierz ze skórki i filetuj, tak aby nie było białych błonek. Wstaw do miseczki, posyp cynamonem, dodaj miodu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki.

Następnie przygotuj cukinię. Umyj, osusz i używając obieraczki do warzyw, wykrój cienkie plastry. Następnie rozłóż je na desce do krojenia i posyp szczyptą soli oraz skrop oliwą z oliwek. Międzyczasie rozgrzej patelnię grillową. Bardzo delikatnie opiecz plastry cukinii, z obydwu stron. Odstaw na deskę. Kiedy cukinia się schłodzi posmaruj każdy plasterek kozim serkiem i zwiń w roladkę.

Do miseczki wlej ocet balsamiczny. Dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu oraz sól i pieprz.

Sałaty umyj i osusz. Włóż do miski. Dodaj pomarańcze, roladki, borówki i truskawki. Polej sosem, posyp pestkami dyni. Dopraw solą i pieprzem wg uznania. Wymieszaj i gotowe. 🙂