Przepis

Walentynki

Już jutro święto zakochanych. <3

Z tej okazji przygotowałam dla Ciebie przepis na ciasteczka papajowe,

które rozpalą Twoje serducho.

Papaja to owoc prosto z gorącego Meksyku, o działaniu antynowotworowym. Zawiera

karotenoidy, które pozytywnie wpływają na to co najważniejsze, czyli na nasze zdrówko. 🙂

Przygotowanie:

Chrupiący spód

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

W rondelku na malutkim ogniu, rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę kokosową

i dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop klonowy, musli i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj,

zdejmij z ognia. Dodaj jajka. Wymieszaj ponownie. Przełóż równomiernie do keksówki i dociśnij

palcami. Piecz 10 minut.

Ciasto 

Międzyczasie z papai usuń nasionka i wydrąż miąższ. Zblenduj.

Przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę kasztanową, sok z cytryny, miód i sól.

Wymieszaj dokładnie, tak aby masa była gładka. Przelej do formy i piecz 25 minut.

Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Kiedy ciasto się schłodzi przełóż je z formy na blat i pokrój wg uznania.

 

  • Podane zapotrzebowanie kaloryczne dotyczy całego ciasta.