Przepis

Już jutro wyczekiwany Tłusty czwartek. Jedni zjadają kilkanaście pączków, inni ani jednego.

Ja postanowiłam być gdzieś pomiędzy i przygotować w domu pączki hiszpańskie, czyli

„gniazdka”. Nie są super fit ponieważ kąpały się w tłuszczyku, ale za to nie mają glutenu. 😀

Totalne szaleństwo, ale to w końcu ostatki i wyrzuty sumienia można odstawić na bok. Chyba, że

opychałaś się niezdrowymi przysmakami to lepiej wybierz mojego pieczonego pączka 🙂 –>

Przepis na pieczonego Pączka z dziką różą

Przygotowanie:

Do rondelka wlej wodę, masło i sól. Gotuj ok 5 minut. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Po tym czasie wymieszaj ciasto mikserem. W trakcie miksowania dodawaj jajka.

Wymieszane ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia i posmaruj olejem przy użyciu pędzelka.

Wyciskaj ciasto robiąc kółeczka.

Nożyczkami wytnij każde gniazdko. W garnku rozgrzej tłuszcz i każde gniazdko ostrożnie obracaj

ciastem w dół. Ciasto powinno samo odejść od papierku.

Smaż ok. 2-3 minuty na każdej stronie i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cukier trzcinowy zmiksuj na „cukier puder” i posyp pączki przez sitko.

Smacznego 😉