Przepis

Naleśniki amarantusowe:

Od kiedy jestem na diecie bezglutenowej, dostrezgłam różnorodność mąk. Jest ich tak wiele, że całkowicie nie brakuje mi pszenicy, a wręcz nie mam na nią ochoty (no, dobra, może czasami). Dlatego bez względu na to czy musisz czy nie musisz rezygnować z pszenicy polecam Ci szukać różnych połączeń smakowych, ponieważ najlepsza dieta to dieta różnorodna, nie monotonna, urozmaicona.

Gdybym miała dokonać wyboru, która mąka jest najlepsza do ciasteczek, bez zastanowienia powiem, że to mąka amarantusowa, pozyskiwana z amarantusa. Tę roślinę, czyli Szarłat wyniosły uprawiano już ponad 4 000 lat p.n.e w Ameryce Północnej i Południowej. Była jedną z podstawowych roślin, uprawianych przez Inków oraz Azteków. Do Europy trafiła dopiero na przełomie XVI i XVII w.

Do mojej kuchni mąka amarantusowa trafiła stosunkowo niedawno, ale już zdążyła nieźle namieszać. Tak mieszała, że powstało idealne ciasto naleśnikowe. Cieniutkie, delikatnie słodkie o pięknym zapachu. Jako dodatek do naleśników przygotowałam szybki krem czekoladowo-bananowy.

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę amarantusową oraz jaglaną. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce utrzyj jajka mikserem do białości. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Międzyczasie dodawaj do jajek kolejno: sól, mąkę (porcjami) oraz mleko migdałowe i oliwę. Kiedy dodasz wszystkie składniki, miksuj dalej przez ok. 2 minuty. Odstaw na kwadrans.

Krem czekoladowo- bananowy:

W tym czasie przygotuj krem. Do rondelka włóż czekoladę połamaną na kawałki. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Kiedy czekolada będzie płynna, dodaj do niej banana, pokrojonego na kawałki. Zblenduj na gładką masę. Krem przełóż do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozgrzej patelnię na kuchence. Ciasto naleśnikowe zmiksuj ponownie przez ok. 5 sekund. Ostrożnie nalewaj chochelką ciasto na patelnię. Smaż z obydwu stron. Nie przewracaj naleśnika zbyt szybko na drugą stronę ponieważ może się porwać.
Po usmażeniu jednego naleśnika, odłóż go na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie ostygł. Z każdym kolejnym naleśnikiem postępuj tak samo. Na koniec każdy naleśnik posmaruj kremem i zwiń tak jak lubisz. Smacznego!

* Z przepisu wyszło mi 15 naleśników. Podane wartości odżywcze dotyczą jednego naleśnika.
* Wartości odżywcze słoiczka kremu czekoladowo-bananowego to: 62 kcal, B: 1.3 g, W: 5 g, T: 3.4 g