Przepis

Ostatnio wprowadziłam zasadę jednego dnia wegańskiego w tygodniu. Polega ona na tym, że nie jem mięsa przez cały dzień. Zwykle wypada to w piątek. Na początku było to dla mnie dosyć duże wyzwanie, jednak z czasem okazało się, że spokojnie mogę dorzucić kolejny dzień roślinny. Moje jelita odpoczywają, a ja czuję się zdrowo i lekko. Żeby urozmaicić sobie dietę zaczęłam eksperymentować. Jest tyle pysznych możliwości, że narobiłam sobie sporego apetytu, a i tak mam już duży. 😀 

Moim odkryciem jest mus kokosowy. Niestety ten sklepowy jest dosyć drogi, niestety często i gęsto zawiera konserwanty. 

Okazuje się, że przygotowanie go w swojej kuchni jest banalnie proste i szybkie. Potrzebujesz tylko wiórki kokosowe, 10 minut czasu i słoik. 🙂

To co najważniejsze. Użyj jak najlepszych jakościowo wiórek. Od tego zależy smak Twojego musu.

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsyp do robota kuchennego lub blendera. 

Miksuj 10 minut, aż zamieni się w polewę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli używasz blendera, prawdopodobnie będziesz musiała co jakiś czas zeskrobać wiórki ze ścianek. 

Na koniec przelej mus do słoiczka i wstaw do lodówki. 

Do czego możesz go wykorzystać? Na przykład do jaglanki, do naleśników, na kanapeczkę lub po prostu wyjadać łyżką ze słoiczka. 

Smacznego! 🙂