Przepis

Lato w tym roku jest nieco kapryśne. Raz nas grzeje, raz nas chłodzi. Ja jestem niezłym zmarzluchem, dlatego gdy temperatura spadnie nieco poniżej 20 stopni, już jest mi zimno.

Na takie dni mam dla Ciebie aromatyczną sałatkę na bazie kaszy quinoa. Jest ona królową kasz, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, oraz przeciwnowotworowe. Ponadto jest naturalnie bezglutenowa co czyni ją idealnym pożywieniem dla chorych na celiakię. Zawiera sporo białka, dzięki czemu stanowi alternatywę dla mięsa.

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Międzyczasie pokrój awokado w plasterki, a suszone pomidory, pomidory i cebulkę w kostkę. Kolendrę i pietruszkę drobno posiekaj.

Ugotowaną kaszę przecedź i przełóż do miseczki. Dodaj warzywa, pieprz i sól do smaku. Skrop sokiem z limonki i posyp orzeszkami pini. Smacznego! 🙂

 

 

  • 2 porcje. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.