Przepis

Zima to czas na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich jest fasolka po bretońsku. To danie wprost idealne na mroźne dni.

Fasolka to doskonałe źródło białka, dzięki czemu nasyci nas na dłużej.  Oprócz białka zawiera witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor oraz potas.

Fasola rozprawi się także z wolnymi rodnikami, ponieważ ma silne działanie przeciwutleniające.

Wielu z nas pamięta fasolkę po bretońsku z czasów dzieciństwa. Warto odświeżyć przepis na to tradycyjne danie. Niech zagości w Twojej kuchni.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i dusić ok. 2 minuty. Następnie dodać kiełbaskę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę. Dusić kolejne 2-3 minuty. Dodać przyprawy, fasolkę i wodę. Wymieszać. Gotować godzinkę lub nieco dłużej, aż fasola będzie miękka (od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać koncentrat pomidory, majeranek, papryki: słodką i ostrą oraz sól. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut. Smacznego 🙂