Przepis

Psst…już za kilka dni dzień chłopaka a Ty kompletnie nie wiesz czym go zaskoczyć?
😉 Mam dla Ciebie propozycję i to sprawdzoną przez mojego męża, który był zachwycony smakiem tych…pralinek.
A kto powiedział, że czekoladki są zarezerwowane dla kobiet. Chłopaki uwielbiają słodycze, a takie, które przygotują mu Twoje, złote rączki zapamięta na długo. 😉

Ostatnio rozsmakowałam się w śliwce węgierce i przygotowałam dla Ciebie przepis na powidło, pudding jaglany i tak się złożyło, że postanowiłam jeszcze zamknąć
tę śliwkę w czekoladowej skorupce. 🙂 Uważaj bo zapach czekolady i pieczonych węgierek potrafi zawrócić w głowie i Twoja niespodzianka może nie dotrwać. 😉

Produkty, które będziesz potrzebować:

– Silikonowa forma do pralinek
– Pędzelek
– rondelek
– miseczka

Na początek przygotuj czekoladzie wodną kąpiel. Do rondelka nalej ok. 1/3 pojemności wody. Nastaw na średnim ogniu. Włóż miseczkę do rondelka. Do niej włóż czekoladę, połamaną na małe kawałki. Poczekaj aż się rozpuści, często mieszając. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta (za mało płynna) dolej łyżkę, lub dwie mleka. Kiedy czekolada będzie gładka, rozprowadź ją po w otworach silikonowej formy (spód oraz brzegi). Zrób to dość cienko żeby zmieściło się nadzienie. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie przygotuj nadzienie czyli śliwkowe powidło.

powidło śliwkowe

Kiedy powidło całkowicie ostygnie, wyjmij formę z lodówki i nałóż je do środka zastygniętych czekoladowych skorupek. Na koniec pokryj resztą czekolady, tak aby zamknąć pralinki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Na koniec zmroź pralinki w zamrażarce przez 15 minut. Wówczas będzie łatwiej je uwolnić z silikonowej foremki.

Przed samym wręczeniem pięknie zapakuj do pudełka lub woreczka foliowego.

Czekam na Twoje recenzje. Koniecznie daj mi znać czy udało się zaskoczyć…chłopaka. 🙂