Przepis

Tłusty czwartek, ostatki, koniec karnawału.

Jednak póki karnawał trwa, bawmy się na całego

i pieczmy ciasteczka…oczywiście te w wersji fit, po to, abyśmy były lekkie jak

moje dzisiejsze „baletki”. 😉

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek umieszczając je w dużej misce (żółtka odstaw w miseczce) i ubij na sztywno. Dodaj żółtka i „cukier puder” cały czas ubijając.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Rób to delikatnie, żeby białka nie opadły.  Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcje (ok. 3 cm średnicy).

Pozostaw odstęp między porcjami ok. 4 cm, aby się nie skleiły podczas pieczenia. Posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz ok. 7 minut.

Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Posmaruj dżemem po wewnętrznej stronie ciasteczka i dociśnij drugim. Powtórz ze wszystkimi.