Przepis

Chlebek gryczany

Dziś przygotowałam dla Ciebie pyszny chlebek gryczany z dodatkiem chrzanu i mąki z tapioki.

Ma bardzo delikatny smak, chrupiącą skórkę, natomiast w środku jest puszysty.

Przygotowanie

Czosnek posiekaj i odstaw.

Mąkę przesyp do miski.

Zmielone siemię lniane zalej 200 g wrzątku. Odstaw na 15 minut.

Przełóż siemię do miski z mąką, dodaj czosnek, chrzan, suche drożdże,

sól, miód, oliwę, 500 g ciepłej wody. Mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut.

Przelej masę do połowy jednej dłuższej keksówki lub dwóch krótszych.

Przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 50 minut.

Po upieczeniu odstaw do schłodzenia.