Przepis

Ho ho ho! Dziś w nocy bądźcie czujni bo oto nadchodzi On, siwobrody Mikołaj z workiem prezentów. U mnie tradycja jest taka, że zawsze zostawiam kilka pierniczków na balkonie, aby mógł się nieco posilić. 😉

Zatem jeśli jeszcze ich nie upiekłaś, mam dla Ciebie szybki przepis.

W rondelku podgrzej miód i masło. Przelej do miski. Dodaj mąkę, jajo, przyprawy oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj i wyrób ciasto na opruszonym mąką blacie. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 15 minut.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Odstaw.

Blat posyp mąką i wałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wytnij kształty i delikatnie odkładaj na blachę. Roztrzep jajko w miseczce i każdy pierniczek pomaluj pędzelkiem.

Piecz ok. 12 minut. 🙂